Kat uit het water redden

Hoe red je een zwemmende kat?

Om verdrinking te voorkomen is snel hulp bieden belangrijk!

Hier lees je hoe je een kat mogelijk van de verdrinkingsdood kunt redden.

Richtlijnen

  • Denk eerst aan je eigen veiligheid!
  • Door direct ZELF actie te ondernemen  heeft een kat de grootste kans op overleven, een Dierenambulance (of brandweer) komt (bijna) altijd te laat voor het dier.
  • Roep omstanders voor hulp.

Een kat uit een gracht redden

Opties (afhankelijk van je eigen mogelijkheden en de mogelijkheden ter plekke)

  1. Klim (voorzichtig!!) zelf in de gracht, redt de kat, geeft de kat aan een omstander, klim zelf op het droge.
  2. Doe je jas uit, een das af of schud een tas leeg -of pak de paraplu! Roep de kat naar je toe, ga evt. op je buik liggen en reik het hulpmiddel aan de zwemmende kat aan; die kan zijn nagels er dan in slaan.
  3. Pak een flinke boomtak, of breekt er uit nood één van een boom, en steekt die naar de kat toe, zodat hij zich eraan vast kan grijpen.
  4. Pak tuinmeubilair van de straat en zet dat in de gracht (bankje of stoel), zo kun je er later zelf ook makkelijk uitklimmen.

Mogelijke reacties van de kat en hoe je daarop kunt reageren

  1. Zwemt de kat paniekerig naar de overkant, laat iemand dan anders bovenstaande opties aan de andere kant van het water proberen.
  2. Wil de kat niet aan het kledingstuk (of boomtak) hangen, grijp hem dan waar je grijpen kan en probeer hem aan zijn nekvel op het droge te hijsen.

De kat gered is, wat nu?

  1. Is de kat op het droge, houd hem vast!
  2. Is het dier bij je bekend?  Breng het naar huis (of u laat hem zelf naar huis lopen, als hij in goede doen is.
  3. Is de kat onbekend of  er slecht aan toe, neem hem mee naar je  eigen huis, droog hem af en bel de dierenarts om advies te vragen.
  4. Bij shock, onderkoeling en als de kat water binnen heeft gekregen (in de longen), moet het dier zo snel mogelijk naar de dierenarts voor controle.
  5. Meld de redding bij de Dierenambulance (bv. via 144) en het lokale asiel, zodat zij de gegevens kunnen matchen met een mogelijk als vermist opgegeven dier.
  6. Zet  via de omstanders de buurt-tam-tam in werking om de eigenaar te achterhalen. Laat rondbazuinen dat er een kat (geef omschrijving) uit het water gevist is, en waar die zich nu bevindt en bij wie het baasje zich kan melden voor meer informatie.

Hoe krijg ik de kat weer bij zijn baasje?

  1. Heeft de kat een adreskokertje of penning, bel de eigenaar dan zelf op of ga erlangs.
  2. Elke dierenambulance,dierenartsen asiel heeft een zgn. chipreader, waarmee de gegevens van het dier kunnen worden afgelezen (mits het dier uiteraard is gechipt!)
  3. Als je het dier ergens wilt afgeven of laten ophalen  neem dan contact op met de Dierenambulance
  4. Let op: Zorg dat je niet voor niets met een rillerig diertje bij de dierenartspraktijk voor de deur staat! Bel eerst of deze dierenarts wel dienst heeft.
  5.  Bel 144 bij een dier in nood.

Een scheepskat redden 

Wanneer een kat van boord valt ben je op jezelf toegewezen, er is niet snel hulp voor handen.

In tegenstelling tot honden zijn katten goede klimmers. Een kat die te water is geraakt en bij bewust zijn is kun je helpen door:

  • Een tros/klimtouw in het water hangen waardoor de kat aan boord kan klimmen. Zie video 
  • Een reddingsboei aan een lijn in het water laten zakken waar de kat op kan klimmen.
  • Een zelfgemaakt drijvend eilandje aan een (bestaande zwemtrap onder een) zwemplateau bevestigen met touw. Bijvoorbeeld een houten frame met betongaas.

Een kat uit diep water redden

  • Bekijk de situatie; als er stroming in het water is loop dan stroomafwaarts zodat de kat niet tegen de stroom in naar je toe hoeft te zwemmen.
  • Zoek een plek waar je dichtbij de kat kunt komen en neem iets mee waar hij zich aan vast kan houden/op kan klimmen (kijk voor suggesties verderop).
  • Houdt contact door met een rustige stem tegen hem te praten en probeer oogcontact te maken.
  • Lukt het niet om dicht bij de kat te komen, dan kan een bijbootje wellicht hulp bieden.

Wat te doen als de kat geen gebruik maakt van het geboden reddingsmiddel?

  • Afhankelijk van de situatie kun je zelf het water ingaan, ga echter nooit het water in bij groot water, sterke stroming en ruw weer!
  • Maak in het water gebruik van hulpmiddelen die je naar het dier kunt reiken zoals een tak, reddingsboei, scheepstros, paraplu. Een kat kan zich daar met zijn nagels aan vastgrijpen.
  • Roep op groot water professionele hulp in van de KNRM of Reddingsbrigade of bel in bewoond gebied het noodnummer voor dieren in nood 144

Kat gered! Wat nu?

Wanneer een kat langere tijd  in koud water heeft gezwommen is hij waarschijnlijk vermoeid en onderkoeld geraakt en mogelijk heeft hij water binnengekregen.

Behandeling van een drenkeling- kat

  • Houd de kat even op de kop zodat het water uit de longen kan lopen
  • Wrijf de kat droog en dek hem goed af zodat hij niet verder afkoelt!
  • Afhankelijk van de toestand van de drenkeling kan hulp van een (dieren)arts nodig zijn. Roep in ieder geval de hulp van een dierenarts in bij een shock, wanneer de kat veel water binnen heeft gekregen en bij onderkoeling.

Secondary drowning oftewel late verdrinking

Wanneer een kat veel water binnengekregen heeft is dit schadelijk voor zijn organen, voornamelijk voor de hersenen en de longen. Terwijl de kat ogenschijnlijk gered is kan in de periode kort na de redding tot 48 uur na de redding de kat alsnog overlijden/verdrinken. Let na een bijna verdrinking de eerste dagen goed op de kat en schakel bij onderstaande symptomen een dierenarts in.
Symptomen van secondary drowning zijn:

  • Extreme vermoeidheid
  • Plotselinge verandering in gedrag
  • Ademhalingsmoeilijkheden

Onderkoeling
De normale lichaamstemperatuur bij een kat is 38.0°C tot 39.5°C. Wanneer de kat lang in het water is geweest of bij koud weer kan hij onderkoeld raken door een verlaagde lichaamstemperatuur. Let op verschijnselen als rillen, futloos zijn, oppervlakkige ademhaling, verward zijn, stuipen of coma. Wrijf de kat droog en dek hem toe, leg een warme kruik bij hem maar pas op voor te snelle verhitting en verbranding! Laat hem als het lukt warm water drinken (niet bij versuftheid en coma). Schakel altijd een dierenarts in bij onderkoeling.

 

Ga naar Kat & Water

Ga naar Project Kat uit de Gracht