Uit het boek Honden aan boord 4

In “Uit het boek Honden aan boord” bespreekt Trudie Rutten een aantal onderwerpen.

Deel -4 –

 

Hond alleen – hoe vindt hij of zij dat?

Een onderwerp dat mij enorm aanspreekt is hoe honden het vinden om alleen te zijn. Het blijkt namelijk dat er veel honden zijn die daar moeite mee hebben. Soms kan dit uiteindelijk leiden tot verlatingsangst. Varende hondeneigenaren vragen zich regelmatig af hoe het kan dat de hond het alleen blijven op een boot moeilijker vindt dan thuis. En zou het kunnen zijn dat honden bij de beroepsvaart  ook meer moeite hebben met alleen aan boord  blijven?

Om hier antwoorden op te krijgen is het nodig  om honden te begrijpen, daarom ga ik wat dieper in op hun natuurlijke aanleg.

Sociaal dier

Honden zijn sociale dieren, van nature stellen zij gezelschap op prijs maar ook  veiligheid is een belangrijk aspect. In een groep is de veiligheid het best gewaarborgd, het is daarom beter om in gezelschap van soortgenoten of mensen te zijn. Kort gezegd: honden zijn niet gemaakt om alleen te blijven. Dat wil niet zeggen dat ze niet kunnen leren een poosje alleen te zijn.

NB: Wanneer een hond zonder soortgenoten opgroeit en alleen bij mensen woont, dan is het gezelschap van de mens  het belangrijkst. Wanneer een hond verlatingsangst heeft zal een andere hond erbij meestal niet de oplossing voor hem zijn.

Niets aan de hand!

Niet iedereen is zich er bewust van dat een hond het moeilijk kan vinden om alleen te blijven. “De baas neemt afscheid, trekt de deur achter zich dicht en wordt bij thuiskomst enthousiast begroet door de hond”. Niets aan de hand dus… Anders wordt het als de buren over blafgedrag gaan klagen of als de hond direct blaft als de eigenaar het huis verlaat. Of, als de hond tijdens afwezigheid van zijn baas de deurpost vernielt of plast of poept.  De signalen zijn dan wel duidelijk.

Lijden in stilte…

Het is niet zo bekend dat niet alle hond blaffen (lees: “hier ben ik! kom naar mij”!), of vernielen of plassen als zij moeite hebben met alleen zijn.  Onopgemerkt door de eigenaar kunnen ze toch veel stress hebben. Dit type honden bijvoorbeeld lopen- al dan niet jankend- door het huis en nemen geen rust totdat de baas thuiskomt. Of ze wachten uren voor het raam. Deze honden begroeten bij thuiskomst hun baasje overmatig.  Er vind dan een grote ontlading van emoties plaats. Vaak zie je dat de hond daarna direct gaat slapen, logisch want hij is doodop!

Signalen van verlatingsangst herkennen

Vertoont de hond (een van) deze signalen dan kan er sprake zijn van verlatingsangst:

  • Achter de baas aanlopen (in relatie tot handelingen die je doet als je vertrekt, zoals: jas of schoenen aantrekken, sleutels of tas pakken)
  • Sad face (verdrietig gezicht) bij vertrek van de eigenaar
  • Overmatig begroeten en druk gedrag bij thuiskomst van de eigenaar
  • Diepe slaap als de baas weer thuis is.

TIP – Zet een camera neer als je de hond alleen laat.

Een simpele manier om erachter te komen of de hond moeite heeft met alleen zijn is zijn gedrag opnemen.

Hoe kan het dat veel honden alleen blijven op een boot moeilijk vinden?

Honden bij de pleziervaart– De meeste honden vinden het geweldig aan boord. De ontspanning en het plezier van de baasjes werkt aanstekelijk.  En ook genieten ze van alle luchtjes en nieuwe dingen. Maar ik denk dat ze zich vooral prettig voelen omdat zij op de boot dicht bij hun mensen kunnen zijn.  Zoals eerder gezegd is de natuurlijke behoefte aan gezelschap en veiligheid een van de belangrijkste dingen voor honden. Wanneer de hond na een vaartocht dan alleen achter moet blijven lijkt  het begrijpelijk dat dit stress oplevert.

Aan boord is het anders dan thuis

Op een boot is het anders als thuis. Thuis is het duidelijk, veilig en voorspelbaar. Een boot ligt op verschillende plaatsen. Logisch voor ons maar een hond kan zich niet voorbereiden op de veranderingen.

Zijn uitstekende neus merkt gemakkelijk andere luchtjes op en zijn scherpe gehoor neemt heel goed nieuwe, onbekende geluiden waar. Geluiden zijn op de meeste boten ook beter waar te nemen dan in in een huis. Een hond kan zich hierdoor onveilig voelen.

Mijn hond kon altijd goed alleen blijven maar heeft nu toch verlatingsangst, hoe kan dat?

Een hond kan op latere leeftijd nog verlatingsangst ontwikkelen. De oorzaken kunnen divers zijn zoals:

  •  Traumatische ervaring tijdens het alleen zijn (geluiden, ongewenst bezoek, onweersbui)
  • Ouderdom
  • Ziekte of handicap
  • Wanneer een hond lange tijd niet alleen is geweest
  • Na scheiding of overlijden van de eigenaar of soortgenoot, ander huisdier.

Voorbeeld:  “Bram, een hond op leeftijd”

Het is warm! In de boot is het te warm voor Bram maar overdag wandelen is ook geen optie. De eigenaren van Bram moeten dringend boodschappen doen en besluiten dat zij Bram beter op het dek kunnen laten als zij “even” weg gaan.. alleen om boodschappen te doen. Ook voor de baasjes is het warm en als zij na een uurtje in de haven terugkomen besluiten ze dat een fris drankje bij  het havenrestaurant welverdiend is. Het restaurant ligt 200 meter vanaf de boot, en als ze luisteren of ze Bram horen, lijkt het stil. Echter, vanaf het moment dat de eigenaren zijn vertrokken heeft Bram zitten wachten, naar hen uitkijkend in de richting waarin ze gelopen zijn. Toen ze uit zicht waren  liep de stress snel op. Bram blaft.. roept: “hier ben ik? kom naar mij!” Zijn blaf was repeterend en onophoudelijk.

Bekijk de video van Bram

 

>> Uiteindelijk, na 2 uur komen de baasjes terug aan boord, Bram is uitzinnig van vreugde en valt daarna in een diepe slaap.

De eigenaren hebben er geen weet van dat Bram twee uur lang geblaft heeft . In tegendeel Bram lijkt rustig, hij slaapt nu immers!

Bram slaapt als zijn baasjes weer aan boord zijn, maar hij ligt wel in het gangboord. Zo weet hij zeker dat ze niet weggaan zonder dat hij met merkt.

>> Volgens de eigenaren kon Bram die al 12 jaar oud is, vroeger zonder problemen alleen blijven.  Het was hen al wel opgevallen dat hij tegenwoordig thuis ook wel eens blaft als hij alleen moet blijven. Toen ze  hoorden dat Bram voortdurend had geblaft schrokken ze daarvan. Ze zijn van plan om Bram niet meer alleen aan boord te laten. Fijn voor Bram!

Opmerking: Oudere honden kunnen last van verlatingsangst krijgen als zij niet meer kunnen vertrouwen op hun zintuigen. Vooral het gehoor en het zicht gaat achteruit. Hierdoor kunnen zij onzeker worden en zich daardoor onveilig voelen, wat zich kan uiten in blafgedrag.

Ronja – foto: Arienne Kranenburg

Honden bij de beroepsvaart

Wanneer een hond vanaf pup-leeftijd opgroeit aan boord is het schip zijn veilige woonplek. Toch komt het op een beroepsschip ook vaak voor dat een hond het moeilijk vindt om alleen te blijven. Ook hier spelen factoren als “steeds andere ligplaatsen van het schip” en het soms langere tijd niet alleen aan boord zijn maar juist dicht bij de baasjes, een belangrijke rol.

Tot slot – Het belang van leren alleen zijn

Het is voor iedere hond belangrijk dat hij leert zonder stress alleen te blijven. Daarvoor is een vaste en veilige plek, een vast ritueel en een rustige opbouw in tijd belangrijk. Het beste resultaat krijg je wanneer je daar op vroege leeftijd mee te begint. Daarnaast is het verstandig om tijdens lange reizen de hond af en toe in een andere ruimte te laten om het alleen zijn te blijven oefenen.

Aan dit onderwerp gerelateerd hoofdstuk in Honden aan boord:
Hoofdstuk 4: Probleemgevend gedrag, verlatingsangst, overmatig blaffen aan boord.
Hoofdstuk 3. Honden begrijpen
Hoofdstuk 5: Dierenwelzijn: Het welzijn van een scheepshond bepalen, Bach bloesems
Hoofdstuk 8: Pup aan boord

Vind je dit artikel nuttig? Op dit artikel rust copyright. Delen van de complete pagina is toegestaan via het FB icoontje onder aan deze pagina. Je kunt je waardering aangeven onder dit artikel. Dankjewel!

 

Inkijkexemplaar Honden aan boord

Boek bestellen