Weinig water – Echte vriendschap

 

BLOG 4

 

Van Middelburg naar Vlissingen en over zee naar Zeebrugge was met windkracht 3-4 goed te doen!  Het was een prachtige tocht met een door de zon blauw-kleurende zee.

We zijn nu 5 dagen verder en liggen nog steeds in Zeebrugge; verwaaid en door de lage waterstand in de rivieren en kanalen van West-Vlaanderen.

De dag na aankomst in Zeebrugge schutten we met de zeereuzen in de zeesluis om eerst naar Brugge en vervolgens verder naar Nieuwpoort te varen. Niet gewaarschuwd en dus nietsvermoedend komen we bij Brugge aan maar kunnen de stad niet in omdat de sluis niet bediend wordt! Vanwege de lage waterstand heeft de sluiswachter opdracht alleen de beroepsvaart te schutten. Het weekend zal er sowieso niet geschut worden!  Inmiddels is het duidelijk dat er door de aanhoudende droogte een serieus probleem met het waterpeil  is ontstaan waar ook de beroepsvaart hinder van zal ondervinden.

Binnendoor gaan is dus geen optie en buitenom naar Nieuwpoort op dit moment ook niet vanwege te veel wind en hoge golven. Zeilers in de jachthaven zijn echter verheugd over de wind en maken zich klaar om de zee op te gaan. Wij hebben gelukkig nog een paar dagen speling voor de oversteek naar Engeland, volgende week.

Gisteren trok een tafereeltje in de jachthaven mijn aandacht. Aan de steiger tegenover ons lag een zeiljacht met aan boord een schipper en zijn kleine vriendin, een scheepshondje. Het viel mij op hoezeer deze twee op elkaar ingespeeld zijn en hoe geduldig en zorgzaam de schipper voor zijn maatje zorgt, de manier waarop hij haar van boord tilt en rustig met haar over de steiger gaat voor een wandelingetje aan de wal.

Vanmorgen maakte hij zijn boot klaar voor vertrek. Zijn hondje zat al klaar met haar zwemvestje aan en volgde vanaf de kuip nauwgezet de handelingen van haar baasje. De controle van de zeilen en het veiligheidsnet, het vastmaken van de lifeline en het losmaken van de lijnen.

Wanneer alles in orde is neemt de zeiler plaats naast zijn hondje.

Dan glimlachen ze naar elkaar en varen de haven uit…..

Gisteren heb ik mijn maatje Dickie voor een korte periode moeten laten gaan. Dochter en schoonzoon die op ons huis passen hebben haar opgehaald. Super dankbaar en niets mis mee, maar het voelt ook een beetje als een gemis. Ook wij zijn op elkaar ingespeeld en hebben het fijn samen aan boord en aan de wal. De reden van onze tijdelijke scheiding is dat we Dickie niet meenemen op het stukje van de reis dat naar Engeland voert. De oversteek kan alleen plaatsvinden via een door de overheid aangewezen route (autotreintunnel of ferry) en een verblijf in het drukke Londen samen met een groot gezelschap lijkt me voor haar en ons te omslachtig.

Dus zwaaien we haar en de kinderen (met een beetje weemoed) uit en komen terug op een lege boot…

Ik besef nog maar eens hoe diep vriendschappen tussen mens en hond kunnen gaan.

Zeebrugge – afscheid van Dickie

 

 

7 reacties

 1. Fredy markesteijn zei:

  Jammer maar voor ieder denk ik beter. Hopelijk wordt het weer en zee beter zodat jullie er uit kunnen. Nog even geduld en voor de komende dagen een behouden vaart.

   
  11 juli 2017
  Beantwoord
  • Trudie Rutten zei:

   Dankjewel Fredy, de verwachtingen voor het weer zijn inderdaad goed.

    
   11 juli 2017
   Beantwoord
 2. Marianne Chris zei:

  Dickie is in goede handen, jullie kunnen met een gerust hart de oversteek gaan maken. Wat is er mis met weemoedig zijn? We hebben weer genoten van dit deel van je blog, Trudie!

   
  11 juli 2017
  Beantwoord
  • Trudie Rutten zei:

   Niks mis mee! Dankjewel Marianne.

    
   11 juli 2017
   Beantwoord
 3. Jacqueline zei:

  dat het welzijn van Dickie bovenaan staat geeft weer aan dat je een super baasje bent !!
  Wat mooi geschreven !
  Liefs Jacqueline

   
  12 juli 2017
  Beantwoord
  • Trudie Rutten zei:

   Dankjewel Jacqueline

    
   12 juli 2017
   Beantwoord
 4. Trudie Rutten zei:

  Dankjewel Marion. Morgen lijkt inderdaad een geschikte dag om uit te varen. Dat is ook ons plan! Goede vaart!

   
  12 juli 2017
  Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *