Zeebrugge

BLOG 5

Havengebied Zeebrugge

Door de weersomstandigheden en het lage waterpeil zijn we langer in Zeebrugge dan gepland. Op zee leer je geduldig en flexibel zijn!  Brugge en Knokke zijn leuke uitstapjes en zouden we per fiets kunnen doen wanneer het weer wat beter zou zijn. Nu Dickie er niet is hoef ik niet door weer en wind naar buiten, maar na een dag aan boord is het wel nodig om even te bewegen. Dus maken we een wandeling door Zeebrugge. Het is indrukwekkend om bij de zeesluis naar de grote schepen te kijken maar daar hebben we al mee geschut. We nemen we een kijkje in het “centrum”( wijkje, winkelstraat, gemeentehuis en kerk). Zeebrugge is de zeehaven van Brugge, er is een wijk waar waarschijnlijk havenarbeiders en vissers woonden/wonen. Rondom staan wat appartementsgebouwen.  En, dat is het wel..

 

Royal Belgian Sailing Club

Vanaf de jachthaven van de Royal Belgian Sailing Club, kijk je op de Vismijn (vishal-veiling). Mijn interesse werd gewekt door mijn schoonzoon die het weekend bij ons aan boord was. Hij is geïnteresseerd  in historie en vond op het Internet een oude tekening van de Vismijn. Nu dit gebouw zo’n 6 dagen ons uitzicht is ben ik even verder gaan zoeken…

Dit is wat ik vond:
De huidige vismijn dateert van 1948 en wordt gebouwd op initiatief van de stad. (Daarvoor stond er een Vismijn die uit 1923 dateert). De Vismijn heeft een lengte van 180 m en is 29 m breed. De Vismijn werd ingewijd op 29 mei 1949 door Mgr. Lamiroy, bisschop van Brugge.

Het is van oorsprong een onbeschilderd bakstenen complex van twee bouwlagen onder plat dak en op de zuidhoek voorzien van een klokkentoren. Het is een eenvoudig bedrijfsgebouw met regelmatige openingen. Binnenin bestaat de hal oorspronkelijk uit één grote ruimte. De Vismijn is uitgebreid/verbouwd omstreeks 1960/1970.

Vanaf het ontstaan zijn de meeste activiteiten in de mijn (lossen, wegen, reinigen van vis) in de handen van privépersonen, tot de mijn in 1973 totaal gereorganiseerd wordt en de activiteiten daarbij worden overgeheveld aan de stad. In 1988 wordt het bedrijf weerom geprivatiseerd. In 1993 bouwt de NV Zeebrugse Visveiling een nieuwe veilinghal als hart van een nieuwe “wijk”, de European Fish Center, gelegen aan de Noordzeestraat in de Achterhaven. De activiteiten in de oude Vismijn worden dan stilgelegd, maar in 2013 sluit pas het laatste viswinkeltje “het Vismijntje”.

Het gebouw ziet er, behalve de klokkentoren, gehavend uit maar ooit was de oude Vismijn een bloeiende verkoopplaats. Heel wat vishandelaars openden in hun pakhuis een winkel, zodat de klanten de verse vis onmiddellijk konden kopen. Alle vissersvaartuigen legden toen aan in de oude haven. Tijdens de veiling heerste hier een aparte sfeer en bezoekers konden de veiling vanop het balkon volgen. De viswinkels floreerden omdat de bezoekers hier de meest verse vis konden aankopen.

De oude Vishaven is nu opgedeeld in 3 jachthavens, aan de steiger langs de Vismijn liggen nog wat vissersboten, er is een aanlegplek voor rondvaarten in de zeehaven. Ook is hier het Seafront een maritiem themapark over zee, zeevaart, vis en visserij gevestigd. http://www.seafront.be/

Vissersschepen Vismijn

 

Opeens vind ik een bericht van dit voorjaar (2017) waarin aangekondigd wordt dat de Vismijn gesloopt zal worden om plaatst te maken voor nieuwbouw. Er zullen appartementsgebouwen worden neergezet, zodat er meer woningen voor Zeebrugge beschikbaar  komen.

Ik besef  dat het aanzicht vanaf wat nu de jachthaven is,  al 70 jaar wordt bepaald door de Vismijn maar binnenkort zal veranderen.  Daarom heb ik  deze foto’s  nog even snel gemaakt van de Rietvaer afgemeerd voor de oude Vismijn en daarnaast de oude afbeelding (prent) .

 

Voor hondenliefhebbers – Naast de jachthaven is een duin bewaard gebleven. Het is een goed onderhouden bosje waar je de hond lekker los kunt laten lopen.

 

duin

Het hondenbeleid in België- Vlaanderen bepaalt dat honden bijna overal aangelijnd moeten zijn. Voor de stranden in Knokke geldt dat honden tussen 9.00 uur ’s ochtends en 21.00 uur verboden zijn. Bij Knokke-Heist is een mooi wandelgebied in de duinen.

Natuurlijk komt na regen (en wind?) weer zonneschijn en kunnen we over zee naar Nieuwpoort waar we samenkomen met 8 Linssen schepen voor de overtocht naar Ramsgate , met als doel Londen. Niet iedereen heeft geluk, schippers die toch binnendoor varen blijven steken voor de sluis van Nieuwpoort! Zij varen terug naar Oostende en gaan over zee naar Nieuwpoort. Iedereen is op tijd aanwezig.

Het advies van de toertochtleiding is om in Nieuwpoort de dieseltanks  vol te maken omdat in Engeland rode diesel wordt geleverd. Hierop staan grote boetes. Er blijft altijd een spoor van rode diesel te vinden. In België kregen Engelse zeilers boetes van 450 Euro. Dit levert veel discussies en begrijpelijk boosheid op.

Voordat we aanleggen leggen we vast bij de dieselpomp. Ik maak een foto  en zie een herkenbaar gebouw… Ook hier (natuurlijk) een Vismijn. Deze is nog volop in bedrijf!

 

Vismijn
Vismijn Nieuwpoort
 

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *