Het nut van een hondenzwemvest en borsttuigje

Met dit zwemvest blijft een hond stabiel in het water (Ruffwear)

 

Een goed hondenzwemvest kan verdrinking voorkomen! Het is daarom een onmisbaar veiligheids-hulpmiddel op een boot en bij hondenwatersport en een aanrader voor honden die niet kunnen zwemmen en mee gaan naar het water.
Een zwemvest is ook een nuttig hulpmiddel bij het aanleren van zwemmen.
Bij mensen spreekt men van zwemvest (drijfhulpmiddel) en reddingsvest (levensreddend). Voor honden wordt alleen de term zwemvest gebruikt. Honden-zwemvesten zijn verkrijgbaar bij watersportwinkels en dierenspeciaalzaken. Er zijn verschillende soorten en kwaliteiten zwemvesten te koop. Ook zijn er veel prijsverschillen. Daarbij zijn honden er in er veel vormen en maten. Dat alles kan het moeilijk maken te kiezen.
Deze tips kunnen helpen bij het kiezen van het juiste zwemvest voor je hond.
• Een zwemvest moet goed passend en comfortabel zijn, neem de maten van je hond op of neem hem mee naar een winkel om het vest te passen. Let er bij een reu op dat er geen band over zijn geslachtsdeel loopt. Brede buikbanden zijn bij optillen prettiger voor de hond dan smalle bandjes.
• Een zwemvest waarbij de hond in een normale zwemhouding (horizontaal) blijft is ideaal, een borstband met drijfvermogen voorkomt dat zijn kop onder water gaat ( compartimenten met drijvers in de borstband en in het zwemvest zelf).
• Het zwemvest moet voorzien zijn van een stevig handvat .
• Het zwemvest moet gemaakt zijn van licht materiaal wat ook licht blijft als het nat wordt. Vooral voor kleinere honden is dit belangrijk.
• Een felle kleur met reflectoren maken de hond goed zichtbaar in het water .
• Een ring aan het zwemvest om de hond aan te kunnen lijnen is handig voor extra veiligheid.
Koop je een zwemvest via een webwinkel vraag dan naar de matentabel en of je het zwemvest eventueel mag ruilen /geld terug kan krijgen.

 

Ruffwear Webmaster harnas

Borsttuig met handvat

Het is aan te raden om honden op een boot en in een (jacht)haven op de momenten dat hij geen zwemvest draagt altijd een borsttuig te laten dragen! Een val van een steiger of tussen de wal en het schip vallen overkomt menige boothond.

De meeste populaire tuigen zijn bedoeld als wandeltuigje. Aan een tuig voor een scheepshond worden andere eisen gesteld, dit in verband zijn veiligheid. Je moet hem kunnen vastpakken, ondersteunen op een loopplank bij het aan en van boord gaan en desnoods uit het water kunnen vissen! Reguliere tuigjes zijn daarvoor niet geschikt omdat bij een val de hond uit het tuigje kan glijden en er meestal geen geschikt handvat aanzit.

Eisen die je mag stellen aan een geschikt tuig:

  • Een goede kwaliteit en pasvorm
  • Voorzien zijn van een degelijk handvat
  • Het tuig mag niet afglijden wanneer een hond van boord valt of uit het water gehesen moet worden
  • Het materiaal moet licht van gewicht zijn en snel opdrogen
  • Een felle kleur – goed zichtbaar in het water (oranje, felrood, geel valt het beste op).

Laat je vooraf goed informeren en pas het tuig eerst. Het is praktisch als het tuig gebruikt kan worden voor wandelen én zwemmen. Een pikhaak kan gebruikt worden om het handvat vast te haken als de hond in het water is gevallen.

Een voorbeeld van een geschikt tuig is het Ruffwear Webmaster Harness.