Je hond na de corona crisis

Je hond na de crisis…

Voorlopig zitten we nog middenin de corona crisis, we weten niet hoe lang de maatregelen zoals “thuisblijven” gaan duren. Voor het gezin is een hond nu een extra welkome afleiding en de honden zelf vinden het prettig dat we zoveel thuis zijn! Ze worden vaker uitgelaten, er word vaker met ze gespeeld en geknuffeld en het belangrijkste “ze hoeven niet alleen te blijven”!
Niet alleen ons dagelijkse ritme maar ook het dagelijkse ritme van onze honden is door de corona-maatregelen verstoord…
Het is bekend dat een hond na een vakantie of na een periode waarbij de eigenaar na een langere tijd van thuisblijven weer aan het werk gaat, gemakkelijk verlatingsangst ontwikkelt. Verlatingsangst is erg lastig voor baas en hond. Wanneer een hond aan verlatingsangst lijdt is er vaak een lange training met opnieuw wennen aan alleen zijn nodig.
Een hond met verlatingsangst ondervindt veel stress als hij (opeens weer) alleen moet blijven. Uitingen van verlatingsangst zijn o.a. veelvuldig blaffen en/of slopen en/of onzindelijk worden.
Nu we voornamelijk thuis zijn en ons veel meer dan normaal met de hond bezighouden sluipt het gevaar van verlatingsangst er gemakkelijk in op het moment dat de eigenaren weer naar het werk en de kinderen weer naar school gaan. Wanneer de hond op dit moment al veel aandacht vraagt en je veelvuldig achterna loopt is dit een teken dat verlatingsangst op de loer ligt. *
Adviezen om verlatingsangst te voorkomen
  1. Houd je zoveel mogelijk aan het normale dagelijkse uitlaatritme van de hond.
  2. Speel een of twee keer per dag 5 tot 10 minuten met de hond en ga niet in op het continu vragen om spel of aandacht van zijn kant.
  3. Het is verstandig om de hond een plek te geven waar hij een poosje alleen kan blijven, bijvoorbeeld een bench, kamerkenneltje of mand op een rustige plek/vertrek. Wanneer je hem iedere dag een poosje alleen op die plek laat blijven ontwent hij het alleen blijven niet zo snel. Als de crisis eenmaal voorbij is zal door deze routine de overgang naar het normale ritme niet zo moeilijk voor hem zijn en kan verlatingsangst voorkomen worden.
*Onrustig gedrag kan ook ontstaan door alle prikkels in huis, vooral in een druk gezin (normaliter slaapt een volwassen hond 12-14 uur per etmaal). Het is verstandig om de hond regelmatig rust te geven. Dat kan door hem op een plek te brengen waar hij zich makkelijker kan overgeven aan de slaap. Dit komt zijn gezondheid en gedrag ten goede.
Trudie Rutten