Training vuurwerkgeluiden

Vuurwerk training – het gebruik van de geluid- cd

Lees de training eerst zorgvuldig door voordat je ermee begint. Het is belangrijk dat de training direct goed verloopt! We willen de hond leren dat bepaalde geluiden een geaccepteerd “iets” is in het leven. Het is belangrijk dat jij als baasje zelf relaxed bent en niet ongeduldig of ongerust!


Stappenplan

 1. Zorg voor een notitieboekje en pen. Zet de cd klaar op de laagste volume-stand 0
 2. Kijk naar de kleinste beweging van het oor van de hond waarbij hij het geluid registreert. Er mogen geen tekenen van angst of ongerustheid te zien zijn bij de hond.
 3. Draai het volume iets omhoog en kijk naar de hond. Wanneer deze zijn oren beweegt /spitst, stop dan met het volume hoger te draaien.
 4. Laat de cd gedurende 5-10 minuten staan op dit volume.
 5. Noteer deze volume-stand.
 6. Speel de cd op deze stand 5-10 minuten enkele malen per dag. Enkele dagen achter elkaar. Op een gegeven moment merk je dat de hond het geluid volledig geaccepteerd heeft. Hij laat geen enkele reactie meer zien.
 7. Nu kun je de volume-stand heel langzaam weer iets verhogen en het proces herhalen. Noteer weer de stand.
 8. Je selecteert het volume zoals bij punt 1, maar begint nu iets onder de volume-stand waar je de vorige keer gestopt bent.
 9. Herhaal deze stappen waarbij je geleidelijk het volume verhoogt en steeds begint bij waar je de vorige keer bent gestopt. Uiteindelijk staat het volume vol aan.

Wanneer je onrust of angstsignalen ziet draai dan het volume terug naar een geaccepteerd niveau en laat het nog even staan totdat de hond weer rustig is, zodat je positief kunt afsluiten. Begin de volgende dag weer op een lager volume! Totdat de hond het geluid weer helemaal heeft geaccepteerd. Het is per hond verschillend hoe snel de opbouw kan gaan. Denk erom dat de hond bepaalt wat hij aan kan!

 1. Verander nu rustig aan de omstandigheden in huis terwijl de cd speelt Bijvoorbeeld: terwijl je op en neer loopt door huis, er meerder mensen aanwezig zijn, in het donker, onder het eten van het gezin.

 

Counter conditionering –
Het geluid wordt de brenger van iets goeds

Volg nu de volgende stappen in de training:

 1. Speel de cd  op het laagste volume terwijl de hond iets doet wat hij leuk vind bijvoorbeeld eten of spelen.
 2. Zet de cd op en zo gauw de hond het geluid herkent geef hem dan het eten (of gevulde Kong, zie verderop bij hulpmiddelen) of begin te spelen. Ook nu mag hij weer geen reactie geven op de geluiden , anders ga je te snel!  Zo gauw de hond stopt met eten of spelen stop de cd. De bedoeling van deze training is dat de hond de cd gaat associëren met iets leuks.
 3. Herhaal deze oefening een aantal malen, tot dat je kunt zien dat de hond relaxed is gedurende de training.
 4. Wanneer de hond het geluid geaccepteerd heeft op dit volume en hij is blij en/of ontspannen, kan het volume weer langzaam verhoogd worden. Herhaal en bouw op volgens het bekende schema.

Uiteindelijk bereik je dat de hond het geluid met eten of spel associeert en hij blij reageert wanneer hij het geluid hoort.

 

Training van honden die met angst reageren op een individuele knal

Veel honden reageren met angst op een individuele knal

Start hiervoor met fase 2 de schoten.

Je kunt hiervoor de afzonderlijke schoten op de cd ook opnemen  met tussenpozen van 3 minuten.

Volg het stappenplan:

 1. Zet de volumeknop op 0.
 2. Zet de cd op de repeterende knal. Het geluidsvolume weer opbouwen zoals bij Training 1.
 3. Geef de hond bij ieder knal een lekker hapje. Neem hiervoor een doosje met verschillende beloningshapjes. Doe dit 5 minuten. Herhaal ook dit een paar maal en verhoog het volume zoals hierboven staat omschreven. Het doel is dat de hond blij wordt wanneer hij het geluid hoort. De knal is de voorspeller van een lekker hapje geworden.

 

De volgende belangrijke stap: de context en associatie

Bedenk dat de hond bij bovenstaande  training de knal associeert met de context waarin hij het meemaakte. Het is nu belangrijk om de situaties te gaan variëren. Bijvoorbeeld: in de tuin, tijdens het wandelen (draagbare cd-speler, mobile telefoon), in de auto (mits de hond de auto leuk vind), in het donker buiten.  We willen de hond leren dat bepaalde geluiden een geaccepteerd iets is in het leven. Hij moet daarvoor zien dat jij de leider bent van de groep. Zorg daarom dat je zelf relaxed bent en niet ongerust! Wanneer je de geluiden meeneemt van huis, neem dan voedselbeloningen mee. Terwijl op de achtergrond de cd afspeelt geef je de beloningen. Als hij de beloningen heeft gehad – Stop dan direct met deze training en ga naar huis.

Laat tijdens de volgende wandeling met de cd de hond zitten voordat hij de beloning krijgt. Raak daarbij ook even de halsband aan. Hiermee bereikt u dat u controle over hem kunt hebben als dat nodig is.

Verwacht niet te snel resultaat. Soms kan het weken of maanden duren. Maar wanneer u volhoudt zal de hond leren dat geluiden erbij horen.

Wanneer je merkt dat de hond geen angst meer heeft voor geluiden is het van belang om toch door te gaan met de cd bijv. Een keer per week. Pas het toe als een gewoonte in het dagelijkse leven.

 

 Suggesties voor beloningen en trainen

 • Kong: is een rubberen honingraatvorming speeltje welke je kunt vullen met zachte voeding zoals Renske Vers, en ander lekkers.
 • De Activitybal: is een bal die je kunt vullen met kleine en grotere brokjes of stukjes van een kauwstaafje. Door met de neus tegen de bal te duwen vallen er steeds een paar brokjes uit.
 • Diverse speeltjes of botjes waar de hond gek op is.
 • Hondenpuzzels met beloningshapjes
 • Snuffelkleden met beloningshapjes
 • Doos gevuld met lappen of karton/papier met daarin beloningshapjes.

 


DogsTrust – Op deze website kun je vuurwerkgeluiden gratis  downloaden

Download hier vuurwerkgeluiden en zet ze op je mobile telefoon.

 

Geef de hond 15 minuten voor de training en bij aanvang van de training 4 druppels Rescue Pets of Bach Rescue Remedy.

 

 

 

Download de training

Training vuurwerkangst met CD

 

 

Bestellen in de Webshop

 

Selectie Bach bloesems voor vuurwerkangst en onweer –  1 gebruiksflesje voor 3 weken met Rescue Remedy en Mimulus ( angst).

 

Veel succes!

Iets nog onduidelijk of hulp nodig? Stuur een bericht naar info@hondenaanboord.nl