Juryrapport

“De leukste jachthaven voor honden” Award – 2018

Initiatiefneemster
Trudie Rutten is  hondengedragsdeskundige en hondenliefhebber in hart en nieren en een enthousiast motorbootvaarder. Zij schreef twee boeken; Honden aan boord en Honden aan boord “de beste maatjes op ’t water” editie 2017 en is eigenaar van Hondenaanboord.nl. Trudie Rutten onderhoudt veel contacten met hondenliefhebbers en havenmeesters. Zij  inventariseert wensen en eventuele ergernissen van beide partijen  en wil graag oplossingen voorstellen. Ze realiseerde daarvoor o.a. de jachthavenfolder “Welkom hond aan boord”.

Aanleiding       Hondenliefhebbers vormen een grote doelgroep binnen de jachthavenbezoekers!  Een op de drie boten heeft een of meer viervoeters aan boord… Niet iedere havenmeester is bekend met honden en/of de wensen van hondeneigenaren.

Thema             Hondvriendelijkheid in Nederlandse jachthavens

Doel                Jachthavens in Nederland  beoordelen op hondvriendelijkheid en aandacht vragen voor de wensen van hondenliefhebbers in jachthavens.

Hoe                 Door middel van een beoordelingsformulier op de website www.hondenaanboord.nl worden jachthavens beoordeeld en aangemeld. De kwaliteit van de  jachthavens wordt beoordeeld op een schaal van 1- 5.
Uit de aangemelde jachthavens worden de 10 best scorende genomineerd en vervolgens kan er op deze 10 jachthavens gestemd worden. De hoogst scorende jachthaven wint “De leukste jachthaven voor honden” Award. Er wordt ook een tweede en derde prijs toegekend.

Wie                 De jachthavens worden beoordeelt door hondeneigenaren. Trudie Rutten verzamelt de scores. Bij twijfel informeert zij bij havenmeesters en/of bezoekt de jachthavens zelf.

Wanneer         Van april tot oktober 2018 werden jachthaven beoordeeld. Tot 1 december 2018 kon er gestemd worden op de 10 hoogst scorende jachthavens.

Promotie         Er werd bekendheid aan deze Award gegeven door sponsoren*, via de  website www.hondenaanboord.nl en sociale media.

Uitslag            De genomineerde jachthavens (de 10 hoogst scorende) en de uitkomst van de stemming (finale).

Uitkomsten     Er werd in totaal  253  keer gestemd.
Winnaar (21%) : Jachthaven Biesbosch,
2e plaats (16%) : Jachthaven Bruinisse,
3e plaats (15 %) : WSVW Wolphaartsdijk.

Aanbeveling initiatiefnemer

Wanneer je met een hond vaart kijk je op een wat andere manier naar jachthavens. Onderwerpen die dan meespelen kunnen zijn:

 • Kan ik de boot zo aanleggen dat mijn (grotere) hond gemakkelijk van boord kan?
 • Zijn de steigers veilig? Dus geen roosters, splinters of kieren waar gevoelige hondenvoeten beschadigd door kunnen raken.
 • Waar kan ik mijn hond uitlaten?
 • Als er een (haven)restaurant is mag mijn hond dan mee naar binnen?
 • Waar vind ik een dierenarts en een dierenspeciaalzaak in de omgeving?
 • Zijn er mogelijkheden in de omgeving om mijn hond los te laten lopen en/of veilig het water in kan om te zwemmen.
 • Populair zijn SUP en kanoën of sloepvaren met honden. Door deze doelgroep wordt bewust op deze mogelijkheden gezocht.

Het verdient aanbeveling om deze voor hondeneigenaren belangrijke informatie te vermelden op uw website onder bijvoorbeeld het kopje faciliteiten.

De jachthavenfolder “Welkom hond aan boord” is daarvoor een goede mogelijkheid.

Onderwerpen die beoordeeld werden in volgorde van belangrijkheid:

 • Hondvriendelijke benadering (hoe stelt de haven zich op t.o.v. van honden en hun eigenaren.
 • Uitlaat- en wandelgebieden.
 • De veiligheid en toegankelijkheid (aanlegsituaties, hondvriendelijke steigers).
 • Honden welkom in het havenrestaurant.
 • Faciliteiten zoals: voldoende afvalbakken en hondenpoepzakjes, middelen om ongelukjes op te ruimen zoals: emmer, schrobber en een schepje.
 • Watersport met honden. Kanoën en Stand Up Paddle met honden is de laatste jaren steeds populairder geworden.

Vervolg           Om nog meer jachthavens te kunnen beoordelen op hondvriendelijkheid zal de Award jaarlijks worden uitgereikt.

Beoordeling

Jachthaven Biesbosch

is met 21% van de stemmen winnaar. Vooral vaste ligplaatshouders met honden zijn tevreden over Jachthaven Biesbosch. Volgens passanten is het een prachtige plek om te overnachten. Maar beter is het om wat langer in deze kwaliteitshaven te blijven om de prachtige Biesbosch met eigen boot of huurboot te ontdekken.

De havenmeesters  worden als gastvrij en hondvriendelijk ervaren.
De steigers zijn goed begaanbaar en veilig voor viervoeters.
Rondom de haven zijn groenstroken waar men aangelijnd kan wandelen / een hond kan uitlaten. Uiteraard moeten hondenliefhebbers uitwerpselen opruimen. Op ongeveer 1 km van de jachthaven bevind zich een hondenlosloopgebied.

Watersport
Ook voor watersporters die graag suppen of sloepvaren met de hond zijn er mogelijkheden bij diverse verhuurbedrijfjes aan de haven. Een pluspunt is  de verschillende  restaurantjes waar ook honden welkom zijn.

Met de komst van een supermarkt dit jaar, is Jachthaven Biesbosch een kwaliteitshaven om ook voor hondenbezitters wat langer te vertoeven. Voor 2019 mag Jachthaven Biesbosch zich “De leukste jachthaven voor honden” noemen.

 

Jachthaven Bruinisse

De haven werd in 2017 ook genomineerd en behaalde toen de 9 e plaats. In 2018 werd  massaal voor Bruinisse gestemd waardoor er terecht een 2e plaats behaald kon worden.
Deze mooie veelzijdige jachthaven aan het Grevelingenmeer heeft naast het gemak van een restaurant en supermarkt ook goede faciliteiten voor viervoeters.
Aanleggen kan aan hondvriendelijke steigers. Passanten kunnen afmeren aan de brede welkomststeiger, vervaardigd van antislip kunststof materiaal.

De havenmeester staat positief ten opzichte van honden en is behulpzaam.

De haven stelt hondenpoepzakjes beschikbaar. Op het haventerrein zijn groenstroken en ruim voldoende afvalbakken met hondenpoepzakjes Bij de entree is een hondentoilet.

De havenmeester zet zich in om de informatie over de uitlaatmogelijkheden goed in kaart te brengen voor hun klanten. Dit verdient een compliment!

Bij het havenrestaurant zijn honden toegestaan.

Voor  de liefhebbers van SUP en kanoën is er het verhuurbedrijf  Aquavitesse .

Jachthaven Bruinisse is de 2e leuke jachthaven voor honden  van 2019!

 

WSVW Wolphaartsdijk

Deze prima en gezellige familiehaven voor mens en dier is volgens de stemmers zeer gastvrij t.o.v. hondeneigenaren. Onder de stemmers waren veel vaste ligplaatshouders maar ook passanten zijn zeer tevreden! Een opmerking wil ik  graag noemen: “WSVW Wolphaartsdijk was een fantastische ontdekking, volgend jaar gaan we terug!”

De aanlegmogelijkheden van deze jachthaven zijn goed.
Wat betreft veiligheid scoort de jachthaven zeer goed: op verschillende plekken is materiaal aangebracht om mensen en honden die te water zijn geraakt  in de gelegenheid te stellen zichzelf te redden (zelfstandig uit het water kunnen komen).

In het havenrestaurant zijn honden welkom!

Hondenstrand – Doggypool – De grootste reden om op deze haven te stemmen was de aanwezigheid van een hondenstrand waar viervoeters kunnen loslopen en zwemmen.

Watersport – Voor liefhebbers van kanoën is er een kano gratis te leen op de haven.

Met slechts een stem minder dan Jachthaven Bruinisse is  WSVW Wolphaartsdijk met recht de 3e  leuke jachthaven voor honden!