Scheepsdierenkerkhof Douai

Het Franse Douai heeft van oudsher een belangrijke spitsenhaven aan de rivier Scarpe. Ergens heeft ooit een schipper zijn hond of kat begraven op een hoekje aan de Scarpe en uiteindelijk is hier een scheepsdierenkerkhof ontstaan. Het is altijd een onofficieel kerkhof gebleven maar het wordt door iedereen gerespecteerd en de grafjes worden onderhouden als een schipper weer in Douai afmeert. Er blijken veel schippers gebruik te maken van het kerkhofje. Soms wordt er lang gevaren om het dierbare overleden huisdier naar deze laatste rustplaats te brengen.

Een blijk van medeleven…

Onderweg naar Parijs meren we af aan de kade van Douai om het kerkhof nog eens te bezoeken. Heel wat grafjes zijn overwoekerd, misschien leeft zelfs de eigenaar van de hond of kat niet meer, maar er zijn ook nieuwe grafjes bijgekomen en er is een groter graf met grint waar meerdere dieren liggen. Mogelijk omdat dit niet zoveel onderhoud vraagt, misschien wordt er as uitgestrooid. De grafjes zijn voorzien van een foto van het dier, veel plastic bloemen, een speeltje of een attribuut van het schip waarop de dierbare hond of kat geleefd heeft. Voor de rest doet de natuur zijn werk met wilde bloemen en bomen.

Ik merk dat het mij wederom emotioneert hoe de schippers liefdevol een prachtig plekje creëerden voor hun overleden maatjes. Uit respect wilde ik iets tastbaars achterlaten.

Als je ook eens in Douai komt ga dan ook eens bij dit mooie plekje aan de Scarpe kijken.

Centraal op het de scheepsdierenkerkhof staat een wilde appelboom, hier wappert de Hond aan Boord vlag….

Vanaf 3 juli 2018 is de digitale herdenkingsplaats op HondenaanBoord.nl beschikbaar.