Teken

Teek
Teek – met bloed volgezogen

 

Wat is een teek

Een teek lijkt op een plat spinnetje.

Ze komen in het hele land voor in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen. Je vindt ze in hoog gras en tussen bladeren. Ook in het buitenland komen teken voor! Je kunt ze dus overal tegenkomen, ook al zie je ze niet. Bij sommige honden zie je ze makkelijker over de vacht lopen, bijvoorbeeld bij een witte vacht. Maar meestal zie je ze pas als ze zich met bloed volgezogen hebben…

Teken zijn er het hele jaar door. Zodra de temperatuur boven de 7°C komt, kunnen ze actief worden. De meeste tekenbeten vinden plaats  in de periode van maart t/m oktober.

Teken leven van bloed van dieren of soms van mensen. Ze kunnen ongemerkt uren of zelfs dagen op de huid zitten en zich volzuigen met bloed. Meestal zijn tekenbeten onschuldig. Toch is het belangrijk een teek zo snel mogelijk te verwijderen. Teken kunnen namelijk besmet zijn met de Lyme bacterie en de ziekte van Lyme overdragen.

Ziekte van Lyme

De Ziekte van Lyme is een ernstige aandoening voor mens en dier. Het wordt veroorzaakt na een besmetting van de Borrelia bacterie na de beet van een teek. We zien het steeds vaker in Nederland voorkomen. Mits in een vroeg stadium behandeld is de prognose goed.

Symptomen

 • Koorts
 • Gewrichtsontsteking (kreupelheid en pijn)
 • Verlies van eetlust
 • Uitdroging
 • Lusteloosheid
 • Gezwollen lymfeklieren
 • Aantasting van nieren
 • Dood (zelden)

Tekenbeten voorkomen

Tekenpreventie is de belangrijkste maatregel om de ziekte te voorkomen. Een vroege verwijdering van de teken verkleint de kans op de ziekte van Lyme.

 • Controleer de hond dagelijks op teken en verwijder ze op de juiste manier.
 • Een teek verwijderen je met een speciale tekentang.
 • Wanneer er geen tekentang voorhanden is kun je een pincet gebruiken.
 • Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid en maak een draaiende beweging zodat de teek in zijn geheel los komt. Probeer ervoor te zorgen dat de gehele teek uit de huid gaat. Dit voorkomt ontstekingen.

 

Voorbeeld teken verwijderen met een tekentang:

Teken werende middelen

Maak gebruik van een tekenwerend middel in de vorm van een anti tekenband bijvoorbeeld van Scalibor. Deze helpt ook tegen zandvliegen, die voorkomen in het Middellandse zeegebied. Zandvliegen kunnen een hond erg ziek maken omdat ze besmet kunnen zijn met leishmania.

Liever een natuurlijk middel om teken te weren?

Steeds populairder zijn de natuurlijkwerkende anti tekenbanden met keramische kralen.

De keramieken kralen bevatten effectieve micro-organismen (em).  De effectieve micro-organismen worden meegebakken in de kralen (klei). Tijdens het bakken wordt de informatie en de energie opgeslagen. Deze informatie en energie wordt daarna weer afgegeven aan zijn omgeving. De em-x kralen die verwerkt worden in de halsbanden kunnen helpen tegen teken. De teken vinden de informatie en de energie die vrijkomen niet prettig waardoor ze minder snel op uw hond terecht komen.

De hond merkt hier niets tot nauwelijks wat van. Hierdoor wordt de band goed geaccepteerd. De werking van de anti-tekenbandjes is voor iedere hond anders. Bij de ene hond blijven de teken weg bij de ander is de teken hoeveelheid verminderd en weer bij de ander lijkt het niets te doen.

Voor een optimale werking van de anti-tekenbandjes wordt aangeraden om de band dag en nacht te dragen. Het kan 2 tot 3 weken duren voordat de werking optimaal is.

De anti-tekenbandjes geven geen 100% garantie tegen teken, maar dit kunnen de chemische middelen ook niet bieden. De ervaring is dat honden die de anti-tekenbandjes dragen minder kans op teken hebben dan honden zonder tekenbescherming.

De anti-tekenbandjes worden gemaakt van keramieken em-x kralen en paracord. De anti-tekenbandjes worden afgewerkt met kralen en een verstelbare stopper. Bron: By DaisS

Speciaal voor deze actie ontwierp By DaisS een tekenband in de logo-kleuren van Honden aan boord.

Klik hier voor alle informatie over de werkzaamheid  en onderhoud van de tekenbandjes.

Bestel hier een anti tekenband met keramische kralen en ontvang 10% korting. 

Gebruik de kortingscode: AANBOORD10

TIP

Het boek Honden aan boord bevat o.a. veel informatie over ziektes en parasieten en eerste hulp bij ongelukken. Het is daarmee een fijn naslagwerk om mee te nemen aan boord /vakantie.

Naar het boek Honden aan boord