TIPS van Saskia van Hondenfotograferen

 

1. Wat je altijd moet doen voor je gaat fotograferen

Scherpe foto’s krijg je om te beginnen met een schone lens. Let erop dat je tijdens het schoonmaken de lens niet beschadigt door een net aanwezig zandkorreltje bijvoorbeeld.

2. De hond

Je wilt van dichtbij een foto maken van je hond. Maar dan draait-ie steeds zijn kop weg, steekt zijn tong uit of je ziet het oogwit ineens duidelijk. Dit zijn allemaal tekenen dat je hond het eng vindt wat je doet. Gapen trouwens ook. Respecteer zijn signalen en neem meer afstand.  Vindt hij het nog steeds te spannend? Dan is het beter om geen foto te maken. Je hond komt er namelijk toch niet relaxed op te staan.

3. Klik!

Meestal gebruik je de knop op het scherm van je smartphone om te fotograferen. Bij veel smartphones kun je ook de volumeknop indrukken om foto’s te maken. Hierdoor kun je bovendien je smartphone steviger vasthouden. Kijk eens of deze knop bij jouw smartphone werkt. Soms moet je hem nog activeren in het instellingenmenu van de camera-app.

4. Hoe je er zelf voor zorgt dat je scherpe foto’s maakt

Elke kleine beweging kan voor onscherpe foto’s zorgen. Zelfs als je het knopje te hard indrukt. Houd de smartphone daarom zo stil en stabiel mogelijk, en druk dan pas af. Even je adem inhouden kan ook helpen.

5. Schaduw

‘Ga met je rug naar de zon staan’ wordt vaak gezegd als je een foto wilt maken.
Het nadeel is dat je eigen schaduw dan ook vaak op de foto staat. Wil je deze schaduw niet in beeld? Draai dan een klein beetje en neem de foto vanuit een andere hoek. Maar ja, dan is een deel van de kop van je hond een stuk donkerder. Oplossing: zoek een plekje op in de schaduw. En maak daar de foto.

6. Wat je kunt doen om aandacht te vragen van je hond

Veel honden reageren door verbaasd te kijken als ze een gek geluidje horen dat ze nog niet kennen. Als je een portretfoto wilt maken kan het helpen een gek geluidje te maken. Net op het moment dat je hond zijn verbaasde blik naar je toe werpt maak jij de foto.

7. Een scheve horizon is de meest voorkomende fout bij hondenfoto’s

Let er bij het fotograferen op dat de horizon recht is. Of…zet ‘m achteraf recht  in je fotobewerking app.

8. Zoom

Omdat je camera niet daadwerkelijk kan zoomen, maar alleen het beeld uitvergroot, gaat de kwaliteit van de foto heel erg achteruit. Je ziet de pixels ineens heel groot. En dat zijn die vage blokjes die je in beeld ziet. Zoom daarom met je voeten in plaats van met de zoomfunctie van je camera. Tenzij…tenzij je een van de nieuwste smartphones hebt of een speciale zoomlens. Dan is de kwaliteit al stukken beter.

Veel plezier met fotograferen!

Saskia

>>Terug naar Fotowedstrijd