toby

Bij het maken van de plank heb ik eerst goed gekeken waar het steeds fout ging; Toby houdt niet van
• onstabiele ondergrond,
• een vloer bestaande uit latten, waartussen kieren.
• Een spannende omgeving. Hij wordt daardoor afgeleid en angstig.
De steiger kon ik niet veel aan veranderen. Dus dat heb ik zo even gelaten (kom daar nog op terug).
De plank moest stabiel zijn. Dus geen vering en zeker geen openingen en kieren in de vloer. Daarbij moest ik zorgen dat Toby bij het betreden van de plank zo min mogelijk prikkels zou krijgen. Wanneer hij de plank op zou lopen terwijl hij links en rechts het water zou zien bewegen en ook nog de kier tussen wal en schip zou zien, dan zou hij zeker flippen en zich direct door zn pootjes laten zakken en stil blijven liggen. Ik moest dat tegen gaan en dat deed ik door zijschotten, Hij hoefde zich dan alleen te concentreren om onze stem en zonder prikkels de plank over te lopen.
De plank heb ik gemaakt van een soort watervast triplex. Hierop heb ik antislip matjes (Aldi) bevestigd en vast gezet door het plaatsen van dwarslatjes. Zo had Toby én antislip én dwarslatjes onder zn pootjes om niet uit te glijden. Onder de plank zaten over de lengte 3 latten (ca 3 bij 2 cm). 1 lat in midden en 2 aan de buitenrand. Deze zorgde voor de stevigheid en de stabiliteit. Aan het uiteinde een dwarslat onder de plank om de plank achter de reling van het schip te haken. Daarnaast heb ik aan weerszijde 2 zijschotten geplaatst (gemaakt uit zelfde materiaal). Deze worden aan beide zijden op 2 op de zijkant van de plank bevestigde en uitstekende schroeven, middels een uitkeping op het zijschot, geplaatst (geschoven). Deze zijn na het aanmonsteren van Toby weer makkelijk van de plank te halen. Samen met de plank en zijschotten leg ik deze vervolgens op mijn bed.
Het is eigenlijk een prototype. Wilde eerst even kijken of het zo ging lukken. Nu dat het geval is, wil ik nog even verder kijken om een en ander nog te verbeteren (bijv. scharnier aan zijschotten en verstelbare pootjes onder aan de plank om bij hele steile helling, de helling iets vlakker te kunnen maken).
Ik ben begonnen met thuis te oefenen. Eerst in de huiskamer; plank plat op de vloer en altijd met zijschotten. Met beloningen lieten we hem steeds over de plank lopen. Daarna in huis de plank aan 1 zijde op een kist gezet. Dus voor het eerst een helling. Toen dat lukte zijn we verder gegaan in de tuin. Ook daar de plank steeds schuiner gezet, Toen alles goed ging zijn we naar het schip gegaan. Deze had ik langs een stenen wal gelegd. Daar weer geoefend totdat hij vrij van angst van de wal op het schip kwam en visa versa. Toen zijn we gaan varen. Onderweg nog eens geoefend. Ging ook goed. Toen terug naar de haven… plank uit. Deze lag dus op het schip en de door hem gehate steiger. Maar Toby rende de plank af en had pas laat door dat ie op de steiger stond, Even kromp hij ineen, maar liep daarna toch weer door de steiger af.
Volgende keer laten we ‘m weer opstappen bij de stabiele stenen wal en afstappen op de steiger. Net zo lang dat ie er geen probleem meer mee heeft.

Marco van Tol