Uit het boek honden aan boord – 5

In “Uit het boek Honden aan boord” bespreekt Trudie Rutten een aantal onderwerpen.

Deel -5 –

Van de wal naar het schip…..

Om mee aan boord te kunnen  moet een hond regelmatig van en aan boord gaan. Dat klinkt logisch maar het wordt weleens onderschat dat dit “een dingetje” zou kunnen worden voor de hond, waardoor mee aan boord gaan niet meer zo vanzelfsprekend is. Enkele voorbeelden ter illustratie zijn:

  • De hond is te groot om te tillen – denk ook aan je eigen rug
  • De hond is niet gewend om opgetild te worden of wordt onhandig opgetild, dit kan resulteren in een onveilig gevoel bij de hond
  • Een ongeduldige baas die druk op de hond legt
  • Na een nare ervaring, bijvoorbeeld tussen de wal en het schip vallen, of een sprong waarbij hij zich bezeerde
  • Niet stap voor stap gewend aan de boot en alles wat daarbij nieuw voor hem is
  • Ondeugdelijk hulpmiddel (bijvoorbeeld loopplank te glad en /of te stijl.

Voorkomen is beter dan…

Het kan een hoop uitmaken als een hond vanaf de eerste keer direct veilig en gemakkelijk aan boord kan. Dan zal een volgende keer geen probleem voor hem zijn. Een pup of kleinere hond kan gedragen worden mits hij daar op een rustige manier aan gewend is. Een grotere hond vind het meestal prettig om zelf te lopen en dan is een goede loopplank eigenlijk onmisbaar.  Een hond zelf laten springen kan uiteindelijk artrose of andere complicaties opleveren. Ook ouder wordende honden kunnen beter niet springen.

Wat te doen als een hond weigert aan of van boord te gaan?

Het is raadzaam om proberen te achterhalen wat de reden daarvan kan zijn. Druk uitoefenen maakt het namelijk alleen maar erger. Meestal blijkt angst de oorzaak.  Een traumatische ervaring bijvoorbeeld of als een hond de eerste keer te snel moet wennen aan alle nieuwe dingen zoals deining  of het geluid van een startende motor. In veel gevallen is angst voor de boot het gevolg van een onhandige situatie bij het van en/of aan boord gaan. De hond vond varen aanvankelijk prima maar  de stressvolle manier van aan boord gaan kan het plezier in de boot en het varen gemakkelijk vergallen. Vaak heeft een eigenaar het niet direct door en wordt de hond -goed bedoeld -aangemoedigd toch door te zetten. Een voorbeeld:

Video: Toby durft niet van boord! Wat nu?

 

 

Ondanks de vele pogingen van zijn baasjes besluit Toby dat hij niet van boord gaat. Hij blijft bewegingloos liggen en vertoont stress-signalen (bevriezen, piepen en hijgen).  Aan boord gaan geeft hetzelfde gedrag. Toby vindt het gewiebel van de loopplank maar niks en tillen is ook geen optie! Daarnaast vindt Toby het lopen over een steiger heel spannend!

Marco besluit een oplossing voor het probleem te zoeken, het is toch jammer als je beste maatje niet mee aan boord kan!

Om het probleem aan te pakken heeft Marco eerst goed gekeken waar het steeds fout ging en hij kwam er achter dat Toby niet blij wordt van:

  • een onstabiele ondergrond
  • een ondergrond bestaande uit latten, waartussen kieren zitten (steiger)
  • een spannende omgeving (hij wordt daarvan meer afgeleid en angstiger).

Een nieuwe loopplank voor Toby

Eenmaal duidelijk waardoor Toby angstig  werd kwam Marco tot de volgende conclusies:

Marco: “De bestaande loopplank was niet stabiel genoeg en te glad”.
De nieuw te maken loopplank moest dus stabiel zijn,  niet doorbuigen en zeker geen openingen en kieren hebben. Daarbij moest ik zorgen dat Toby bij het betreden van de plank zo min mogelijk prikkels zou krijgen. Wanneer hij de plank zou oplopen terwijl hij links en rechts het water zou zien bewegen en ook nog de kier tussen wal en schip zou zien, dan zou hij zeker flippen en zich direct door zijn pootjes laten zakken en stil blijven liggen. Ik moest dat tegengaan en dat deed ik door middel van zijschotten.  Hij hoefde zich dan alleen te concentreren op onze stem en kon dan zonder afleidende prikkels de plank over lopen”.

De loopplank maken

Marco: “De plank heb ik gemaakt van een soort watervast triplex. Hierop heb ik antislip matjes (Aldi) bevestigd en vastgezet door het plaatsen van dwarslatjes. Zo had Toby én antislip én dwarslatjes onder zijn pootjes om niet uit te glijden. Onder de plank zaten over de lengte 3 latten (ca 3 bij 2 cm). 1 lat in midden en 2 aan de buitenrand. Deze zorgden voor de stevigheid en de stabiliteit. Aan het uiteinde plaatste ik een dwarslat onder de plank om de plank achter de reling van het schip te haken. Daarnaast heb ik aan weerszijde 2 zijschotten geplaatst (gemaakt uit hetzelfde materiaal). Deze heb ik aan beide zijden op de zijkant van de plank bevestigd met uit stekende schroeven, middels een uitkeping op het zijschot, geplaatst (geschoven). Deze zijn na het aanmonsteren van Toby weer makkelijk van de plank te halen”.

De plank en zijschotten leg ik na gebruik op ons bed.

Ik maakte eerst een prototype om uit te proberen.
Nu blijkt dat het uitstekend voor Toby werkt, wil ik nog even verder kijken om een en ander nog te verbeteren (bijv. een scharnier aan de zijschotten en verstelbare pootjes onder aan de plank om bij een hele steile helling, de helling iets vlakker te kunnen maken).

Ik ben begonnen met thuis te oefenen. Eerst in de huiskamer; de plank plat op de vloer en altijd met de zijschotten. Met beloningen lieten we hem steeds over de plank lopen. Daarna heb ik in huis de plank aan 1 zijde op een kist gezet. Dus voor het eerst een helling. Toen dat lukte zijn we verder gegaan in de tuin. Ook daar de plank steeds schuiner gezet, Toen alles goed ging zijn we naar het schip gegaan. Deze had ik langs een stenen wal gelegd. Daar weer geoefend totdat hij vrij van angst van de wal op het schip kwam en visa versa. Toen zijn we gaan varen. Onderweg nog eens geoefend. Ging ook goed. Toen terug naar de haven… plank uit. Deze lag dus op het schip en de door hem gehate steiger. Maar Toby rende de plank af en had pas laat door dat ie op de steiger stond, Even kromp hij ineen, maar liep daarna toch weer door de steiger af.

De volgende keer laten we Toby weer opstappen bij de stabiele stenen wal en afstappen op de steiger. Net zo lang dat hij er geen probleem meer mee heeft”.

Video: Het resultaat: Toby gaat zonder angst aan en van boord

Met dank aan Marco van Tol  voor het maken en beschikbaar stellen van de filmpjes en tekst.

 

Moeilijke situaties

De baasjes van scheepshonden bij de beroepsvaart komen soms in lastige situaties waarbij het uitlaten van de hond niet eenvoudig is. Het ontbreekt hen vaak eenvoudig aan tijd om een aanlegplek op te zoeken. Een hond tijdens het schutten uitlaten komt dan ook regelmatig voor.

Gelukkig zijn deze schippers  vaak inventief in het vinden van oplossingen. Zo hield Arienne bij de keuze van haar hond rekening met de grootte en het gewicht. Zij wende haar hondjes eraan om rustig  in een tas te zitten en zich op die manier te laten dragen. Arienne gaat zo regelmatig een sluistrap op om haar hond uit te laten.

Foto’s: Ferdinand Frerichs en Arienne Kranenburg

Hoog Water!

Suzanno en Piet  wachten noodgedwongen tot het water zakt. Het het vaarwater tussen Saint Gilles en Aigues Mortes op t canal du Rhône au Sete (F) is gestremd vanwege de te hoge waterstand in het kanaal. Het heeft hier zo gehoosd, dat er 162 mm regen is gevallen.
Ze liggen hier nu met een 4 tal schepen. Er is geen steiger maar ze willen natuurlijk graag met hun hond  aan de wal. Daarom  fabriceren ze een “super loopplank” en hopen dat “Bourguignonne” er gebruik van wil maken.
Dat gaat prima, Suzanno en Piet zijn zo verstandig om hun maatje op eigen tempo de uitzonderlijke “route”van de wal naar het schip te laten overbruggen.

Video: Suzanno Bouchier Schaap

Inspiratie opdoen

Inmiddels zijn er al veel handige tips over loopplanken verzameld . Deze zijn hier te bekijken.

 

Op dit artikel rust copyright. Delen van de complete pagina is toegestaan via het FB icoontje onder aan deze pagina.

 

Hoofdstukken uit Honden aan boord gerelateerd aan dit onderwerp

  • Hoofdstuk 3. Honden begrijpen: Communicatie van honden, Signalen herkennen
  • Hoofdstuk 4. Probleemgevend gedrag: Angst, geluiden, trillingen
  • Hoofdstuk 5. Dierenwelzijn: Bach Bloesem Remedies en Wat kunnen Bach Bloesem Remedies voor een dier doen?
  • Hoofdstuk 7: Hoe honden leren: uitleg van de leerprincipes
  • Hoofdstuk 8 De pup
  • Hoofdstuk 9 Veiligheid, hulpmiddelen.

 

 Inkijkexemplaar bekijken

Naar boek bestellen