Kopenhagen

Weer rekening houdend met de wind….  durven we het vandaag aan om naar Kopenhagen te varen.

Inmiddels zijn de vakanties hier ook begonnen.
En dat merken we vooral in de havens. Als je Kopenhagen nadert vallen de cruiseschepen als eerst op. Bijzonder om daar als “klein scheepje” langs te varen!

De aantrekkelijkste jachthaven vinden wij “Langelinie Marina. Rondom deze haven is wat groen (parkje) waar je met de hond kunt lopen, de haven is rustig gelegen en toch nabij het centrum en vlakbij de beroemde Zeemeermin. In deze Marina liggen alle boten met de punt aan de kade en met meerboeien aan de achterzijde,  in een grote cirkel. In het verleden hebben we hier wel gelegen met de Rietvaer en onze Drentsche patrijshond Dickie. Wij werken altijd met loopplanken voor onze honden. Ze kunnen langszij of via de achterkant van en aan boord. De voorkant is wat lastiger maar ook daar vonden we een oplossing voor en de loopplank kon weer worden ingezet. Als een hond eenmaal een loopplank gewend is maakt het niet meer uit hoe je hem neerlegt mits hij natuurlijk niet te steil staat. Hij volgt gewoon het bekende paadje naar de boot.

Maar goed de Marina is helemaal vol met voornamelijk zeiljachten.

We varen verder richting centrum en het is ons niet direct duidelijk of je aan de (nu nog) lege kade tegenover het bekende operagebouw mag aanleggen. Na wat rondvragen schijnt dat te mogen en we leggen Popeye pal tegenover het operagebouw. Achter ons is het koninklijk paleis en op loopafstand het centrum. We kunnen aan het stroom maar helaas is er geen watertappunt. Gelukkig zijn we zoals altijd weggevaren met een gevulde watertank en waterflessen. Daar kunnen we het wel 3 dagen op volhouden.

Het is een bijzondere belevenis om met eigen boot in Kopenhagen te zijn. Ik ben blij dat Olijfje het prima vindt om af en toe alleen aan boord te blijven. Zo kunnen we even de winkels bekijken en souvenirs voor de thuisblijvers kopen. Olijfje vindt het sowieso niet zo prettig om mee te gaan in een drukke stad, ze gaat liever naar het strand of het bos!

Nyhavn is altijd mooi maar je kunt er over de koppen lopen. We hebben hier in 2016  twee nachten gelegen, een fantastische belevenis maar de onophoudelijke stroom toeristen die op 50 cm van de boot passeert is wel erg vermoeiend 😊. Je voelt je hier een attractie behorend bij de beroemde Nyhavn.

Aan de overkant van het water ligt het stadsdeel Christanshavn.  We maken hier  een mooie wandeling en bezoeken onder andere de Vrijstad Christiania. Dit is een zelfverklaarde semi-onafhankelijke enclave, opgericht in 1970 door een groep hippies. Zij kraakten het verlaten kazernecomplex . Door de geschiedenis heen worstelt Kopenhagen met de bewoners bestaande uit krakers, anarchisten en kunstenaars en hippies. Tot nu toe  bestaat het nog en dat is erg bijzonder. De buurt heeft een zelfbestuur, een eigen kinderopvang, kruidenierswinkeltjes, postkantoor en bibliotheek, vuildienst en museum, enkele restaurantjes en cafeetjes.  Ook vind je hier een stukje bos en enkele huisjes en boerderijtjes.

Een van de problemen waarmee men worstelt is de handel in drugs. In een bepaald gedeelte van de buurt is dat ook merkbaar. Openlijke wietkraampjes en een wat gespannen sfeer. Er mogen geen foto’s gemaakt worden en de politie is ook zichtbaar aanwezig.

De gebouwen zijn op opgepimpt met felle kleuren en kunstschilderingen. Je ziet veel alternatieve oplossingen . Er hangt hier een vrolijke en vrije sfeer wat doen denken aan de hippieperiode.

 

Ons plan is om een dag of drie in Kopenhagen te blijven. De straffe wind afkomstig uit de Noordwest hoek blijft ook nog wel een paar dagen. Maar ons plan wordt de volgende ochtend in de kiem gesmoord. De havenmeester is bezig met bordjes ” gereserveerd” langs de kade op te hangen , zo ook bij onze boot. We moeten de volgende dag uiterlijk om 18.00 uur de haven uit zijn omdat er zaterdag 20.000 mensen worden verwacht bij een duik evenement. Inmiddels worden er urinoirs en dranghekken aangevoerd. Jammer, we besluiten de volgende ochtend los te maken en verder te kijken bij de Christiaanhaven maar die blijkt ook overvol  te zijn. We varen terug richting Tuborghaven waar meestal wel plaats is. Het waait stevig maar Popeye kan het hebben, het is maar een klein stukje en we varen onder de kust..

Als je deze haven binnenvaart word je direct herinnert aan het Deense biermerk Tuborg. De havenlichten stuur- en bakboord  zijn verstopt in twee grote bierflessen op het havenhoofd. Ze hebben een rood en groen etiket en zoals gezegd een rood en groen licht.

De Koninklijke Deense Jachtclub is gevestigd in deze mooie goedverzorgde haven, die gelegen is in een moderne omgeving. Alles is hier nieuw en nog in ontwikkeling. Hoge appartementsgebouwen en kantoorgebouwen (Kopenhagen raakt vol). Achter de haven is een compleet winkelcentrum “Waterfrontshopping” met o.a. 2 supermarkten, diverse winkels en wat restaurantjes . Naast dit overdekte winkelcentrum ligt het Wetenschapsmuseum “Experimentarium”.

Vanaf Tuborg – Hellerup kun je trouwens met de bus in 10 minuten naar het centrum van Kopenhagen.

Gelukkig vinden we ook in deze omgeving een wandelpaadje (even zoeken) voor de appartementsgebouwen langs met na 15 minuten lopen een mooi en schoon strandje. Honden zijn hier aangelijnd toegestaan.

Het lijkt me leuk om te gaan eten bij “Address” het havenrestaurant. Het eten was heerlijk en de bediening erg vriendelijk maar de nota was wel aan de hoge kant. Neem je er een wijntje bij?  Meer dan 20 euro per glas voor de goedkoopste optie…

We blijven hier 2 nachten en dan gaat de wind eindelijk liggen… tijd om weer verder te gaan!

 

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *