Ven parel in de Oresund

 

Het  prachtige eilandje Ven ligt ongeveer 40 km over water vanaf Malmö en ligt als een pareltje in de Oresund . Het hoort bij een stad aan het vaste land genaamd  Landskrona. De burgemeester woont op Ven en toevallig hebben we hem en zijn vrouw een keer ontmoet. We kregen een boek en wimpel van Landskrona. Dat was erg bijzonder!

Ven  is ongeveer 4,5 km lang en een paar km breed.  Het heeft 2 haventjes, Bäckviken bij de Ferryhaven aan de zuidkant en een aan de westkant Kyrkbacken . Deze ligt schitterend onderaan de voet van een kerkje op het duin. Laatstgenoemde haven wordt als een topper beschouwd onder Deense en Zweden zeilers. Wij liggen op een mooi plekje in de haven Kyrkbacken.

Het is verademing om hier te zijn vooral als je net uit een stad komt maar in het hoogseizoen  kan het wel eens vol zijn in de haven. Het is handig om rond het middaguur aan te komen en in het hoogseizoen beter niet in het weekend. Onder het kerkje is een stukje kade waar je moet opletten met aanleggen, hier kan alleen met de punt naar de kade worden aangelegd i.v.m. ondiepte door keien. Er staat een waarschuwingsbordje.

We maken hier heerlijke wandelingen over het eiland, door de korenvelden, langs het dorpje naar de ferry. Je passeert mooie huizen langs de kust en een eenvoudige maar mooie camping.

Er is een winkeltje voor dagelijkse boodschappen en met een apotheekfunctie. Je ziet hier nauwelijks auto’s, de inwoners rijden met golfkarretjes. Er komen veel toeristen te voet met de ferry. Er is een gigant fietsverhuurbedrijf. Geen wonder want het is hier ook heerlijk fietsen! Er zijn over het eiland verschillende  plekjes waar je wat kunt eten o.a. tegenover de ferry en bij jachthaven Bäckviken. Rondom de haven Kyrkbacken vind je een visrokerij en een kiosk waar ijs en brood te koop is.

Het weer…

In de avond steekt er een flinke wind op met kracht 5. De wind staat  pal op de haven.
Het zeewater wordt de haven ingestuwd en dat geeft een vervelende deining in tegengestelde richtingen. Onder de boot borrelt en klotst het en de touwen van de schepen piepen en kraken. Ik slaap die nacht nauwelijks.

De volgende ochtend staat de wind noordwest,  iets schuin op de haven en nog steeds windkracht 5. We schieten deze ochtend 3 maal een boot die in nood verkeerd te hulp. Een zeiljacht voor ons aan de kade schudt zo heftig dat het gezin liever wil gaan verleggen. Ze komen echter niet van de kant. We helpen met een dikke fender van ons en duwen af maar kunnen helaas niet voorkomen dat de achterkant een flinke klap tegen de kade oploopt. Zeiljacht 2 wil een uurtje later op diezelfde plek aanleggen en stoot met de punt tegen de kade waardoor de vrouw een lelijke val  in het gangboord maakt. Tenslotte zeiljacht 3 loopt voor de haven vast op de keien en wordt door een hele ploeg mensen uit de haven vlot getrokken.

Wij blijven nog maar even liggen!

Ons verblijf in de Oostzee geeft zo wel een avontuurlijk gevoel.

Voor het eerst is de WIFI en G6 ontvangst belabberd! Vandaar dat we de blog wat later plaatsen.

 

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *