We zijn in Zweden Oresund

Vaartijd vanaf Rødvig: 4,5 uur.
Weer: rustig en zonnig

De Oresund is de zee die tussen Zuid -Zweden en Denemarken naar het Kattegat loopt. Vanaf Malmö zie je Kopenhagen liggen. Verderop wordt de zee  nog smaller en kun je van de Deense naar Zweedse havens hoppen.

We doen 2 havens aan, eerst Limhavm vlak voorbij de Oresundbrug/ the bridge . Deze brug is de verbinding tussen Denemarken en Zweden . Het is heel bijzonder om onder deze beroemde brug te varen.  De brug is 54 km lang en de doorvaarthoogte 62 meter . Zeilschepen maar ook cruiseschepen en vrachtschepen varen hier met gemak onderdoor.

Met de aankomst in Zuid-Zweden worden we direct al bedolven onder de muggen.  Het is algemeen bekend dat er overlast van muggen is. Gelukkig steken ze niet! Maar het geeft wel veel troep!

Als wij in de  jachthaven van  Limhamn afmeren hebben we een mooi zicht op de brug. We wandelen tot de brug , wat dan toch alweer 1,5 uur lopen is. De brug komt hier aan land en we lopen er onderdoor, wat vanwege de enorme afmetingen zeer indrukwekkend is.  Op de brug lopen monteurs maar het lijken wel lego mannetjes.  De treinbaan bevindt zich direct onder de snelweg .

De wandelroute er naartoe loopt voornamelijk  langs het water en heeft veel mooie natuur afgewisseld met sport en speelvelden. Hier zijn veel activiteiten waar iedereen zijn plekje vindt, een heel erg Zweedse manier van leven.

Deze grote  jachthaven ligt dus in een voorstadje van Malmö en is de plek voor zeilers uit de omgeving.

We blijven hier 2 nachten en varen dan door naar de Dockan Marina,  die in het oorspronkelijke scheepsdok van Malmö ligt. Om de prachtige haven is een nieuwe wijk verrezen.  De oever van de Oresund is ingesteld op mensen die elkaar graag buiten opzoeken voor sporten, picknicken, mediteren.

Vlakbij de Turning Torso is een boulevard (geen winkels behalve supermarkten) ruimte voor optredens en mooie zwemsteigers. De Turning Torso is 190 meter hoog . Het heeft 54 verdiepingen waarvan 47 verdiepingen woonappartementen zijn.  De toren is niet voor publiek toegankelijk.

De haven ligt vlak bij het oude stadscentrum en het centraal station ( 10 minuten lopen).

En voor de hond…

Zweden is geen lid van de EU maar hanteert wel dezelfde invoerregels. Uitzondering is dat je de hond bij binnenkomst van het land moet melden.  Waar is niet duidelijk… We hebben op een reis hiervoor wel een controle gehad in de jachthaven van Landskrona. Dit werd gedaan door de havenmeester.

Er zijn hier veel hondenliefhebbers en alle rassen zijn vertegenwoordigd. Er wordt geacht honden aangelijnd te houden en op de meeste stranden zijn ze niet gewenst in het zomerseizoen. Tussen Malmö en Limhavn is echter een hondenstrand en in Malmö een hondenspeelplaats. Het valt op dat de speelplaats schoon is en de mensen aardig en sociaal zijn. Ze overleggen voordat ze binnen  komen. Er  is zelfs vers drinkwater aanwezig.

Olijfje speelt er een paar keer met hondjes uit de buurt. Maar ik merk dat ze het loslopen wel een beetje mist en dat er veel prikkels zijn . Het wordt tijd dat we weer eens een eiland opzoeken met een strandje waar ze lekker kan rommelen.

 

1 reactie

  1. Mireille zei:

    Boeiend verhaal en wederom prachtige foto!

     
    8 juli 2022
    Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *