Rødvig Stevns Klint

Haven Rodvig

 

Van de Schipper

 

Na een paar mooie dagen op Stege gaan verder we naar Rødvig.

Eenmaal de haven uit, varen we weer in betond water. De Denen gebruiken naast groene en rode betonning vaak kardinale boeien, dit zijn bijzondere boeien die een obstakel onder water markeren, zoals een scheepswrak of zandbanken en rotsen.

Er zijn vier boeien in de kleur geel met zwart met allemaal een specifiek topteken, namelijk:

  • Twee pijlen omhoog: deze passeer je aan de Noordzijde
  • Twee pijlen omlaag: deze passeer je aan de Zuidzijde
  • Twee pijlen maar elkaar toe: deze passeer je aan de Westzijde
  • Twee pijlen van elkaar af: deze passeer je aan de Oostzijde
 ( Afbeelding: Credits Vaarexpert)

 

Als je dit systeem eenmaal onder de knie hebt weet je precies waar je kunt varen. Hier in de Oostzee worden ze heel veel gebruikt en door de kaartplotter op Noord bovenaan te zetten blijft het logies hoe de vaarroute loopt.

De eerste twee uur varen we tussen de eilanden en smalle ondieptes door, echter op een moment komen we weer op volle zee met 10 meter diepte. Waar het water steeds vlak was komen we nu in een behoorlijke deining ondanks dat het wind stil is. Gister middag en avond stond er een flinke Oostenwind en de deining is hier een gevolg van. We varen vlak onder de kust maar de zee reikt tot 600 km naar het oosten. We varen nog onder de Zweedse zuid kust.

Ik zet de stabilizers aan en Popeye slingert niet meer. Na anderhalf uur zijn we in Rødvig met de krijtrotsen van Stevns Klint.

Rødvig ligt in de Deense regio Seeland en is vooral bekend om de kliffen van krijtgesteente aan de rand van het stadje “Stevns Klint”.  In 2014 is Stevns Klint toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van de Unesco.

Rødvig Lystbådehavn is een onderdeel van de vissershaven en de werf. Een hele oppervlakte waar je leuk kunt rondkijken. Het lijkt wat rommelig en toe aan vernieuwing maar als je goed kijkt zie je dat het allemaal nog functioneert. Deze jachthaven wordt druk bezocht vooral door zeiljachten direct uit Duitsland en schepen afkomstig uit Kopenhagen of de Zweedse stad Malmö.

Direct vanaf de haven kun je een prachtige wandeling over de kliffen maken. De hele wandeling is 14,5 km over hoogtes tot 40 meter. In het seizoen rijden er pendelbusjes zodat je alleen de heenweg hoeft te lopen. Er is een informatiehuisje op  het haven terrein.

Vlak naast de haven is een kiezelstrandje en aan het eind voorbij de werf een mooi zandstrand. Een prima plek om met de hond te wandelen en te zwemmen.

De laatste foto’s in onderstaande galerij  van Stevns Klint zijn gemaakt vanaf de boot.. we verlaten Denemarken en zijn hier onderweg naar Zweden……

Popeye is hier de mascotte van de vissershaven 🙂
 

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *