Naar Denemarken – Sonderborg en Aeroskobing

Blog 4

Van Laboe naar Sonderborg
Vaartijd: 5,5 uur
Weer: rustig weer, zonnig en windkracht 3-4

Vandaag varen we over de Kieler Bocht naar Sonderborg onze 1e bestemming in Zuid Denemarken!

Op de waterkaart zien we een grote rechthoek aangeduid als militair oefengebied. Er vaart een zestal marine voertuigen. We verleggen onze koers en varen er langs. We horen opeens een oproep van de Duitse marine via het marifoonkanaal 16. De oproep geldt voor een Nederlands zeiljacht die midden door het verboden gebied vaart. De schipper heeft geen marifoon of heeft hem aanstaan want hij reageert niet. Zelfs als hij via de megafoon omgeroepen wordt komt er geen reactie . Wanneer het zeiljacht aan de rand van het verboden gebied is roept de marine de politie op. Deze arriveert al snel en het jacht wordt op zee aangehouden. We vrezen dat deze overtredingen hen duur komt te staan. 1 een marifoon uitluisteren is verplicht op zee, 2. door verboden gebied varen is verboden en mogelijk gevaarlijk.

Voor ons weer de bevestiging hoe belangrijk het is om de marifoon goed uit te luisteren!

 

Sonderborg  is een mooi plaatsje gelegen aan het Flensburger Fjord. Het oude deel van Sonderborg ligt op Als en het nieuwere deel op Jutland. Via de enige brug hier zijn de beide delen goed te bereiken. Een brugopening is nodig voor zeilboten en grotere jachten. Er zijn vaste bedieningstijden: 8 minuten over het halve uur. Het ontstaan van de stad is nauw verbonden met het kasteel waar nu een museum is gevestigd.

In Sonderborg meren we af aan de kade onder het kasteel. Het is bedrijvig en gezellig om hier te liggen. Je loopt in 5 minuten naar het historische stadscentrum. Er zijn hier nog authentieke winkels en een paar leuke restaurantjes en terrasjes. We zien dat de brug geel bekleed is en her en der staan en hangen geel gepimpte fietsen. Sonderborg is in afwachting van de Tour de France!

Als je van wandelen in de natuur houdt ben je hier op de goede plek. Achter het slot is een wandelpromenade langs de kust met kleine strandjes en aan de andere zijde bos. Over de brug naar de overkant is een wandeling met als doel de hoger gelegen oude molen en een oorlogsmonument. De weg ernaartoe is voor een groot deel door natuurgebied en velden. Maar vooral het uitzicht over Sonderborg en het fjord is erg mooi! De wandelingen worden goed aangegeven.

De ontspannen houding van de Denen tegenover honden is erg prettig. Er wordt hier niet zo op je gelet. Er zijn wel plekken waar honden aangelijnd moeten zijn maar er is altijd wel ruimte om ze ook even los te laten lopen. Zoals de kasteeltuin dichtbij ons. Hier kan ik even lekker ballen met Olijfje. De Denen kijken allemaal vertederd naar honden.. of in ieder geval naar Olijfje ;-). 11 juni is haar 3 e verjaardag die wordt gevierd met een Lighthouse taart!

We blijven 3 nachten en maken ons ondertussen op voor de volgende bestemming, het eiland Als, plaats Ærøskøsbing.

Er wordt ons regelmatig de vraag gesteld met hoeveel windkracht we varen.  We zeggen dan boven windkracht 3 /4 varen we niet. Maar om deze vraag goed te beantwoorden is het antwoord iets genuanceerder en kun je jezelf de volgende stellen:

  1. Uit welke richting komt de wind?
  2. Hoe hard gaat het daadwerkelijk waaien?
  3. Komt de wind van opzij, achter of van voren?
  4. Gaat de stroom met de wind mee of er juist tegenin?
  5. Komt de wind van het land of van de volle zee.
  6. Wat is de verwachte golfhoogte?

Deze vragen nalopend constateren we dat er morgen in de ochtend weinig wind is, 2/3.

We zullen een groot deel in de luwte van de eilanden varen.

Wind en stroom gaan dezelfde richting op.

De verwachte golfhoogte is laag omdat er de nacht ervoor geen wind was.

Als wij om 8 uur gaan varen zijn wij op tijd over omdat windkracht 5 pas in de middag verwacht wordt.
Conclusie: maak een goede studie van de 6 vragen en beslis dan of het verantwoord is om te varen.

Getijde

De Zuid Deense zee heeft geen eb en vloed , dit maakt het varen makkelijker. Er is wel wat stroming maar dat heeft amper invloed.

Het voordeel is dat je kunt altijd vertrekken wanneer je zelf wilt.

TIP : wij gebruiken de (betaalde apps)  Windfinder, WeatherProHD

Daarbij spelen eigen ervaringen ook een belangrijke rol.

Op zee hebben wij alle drie onze zwemvesten aan en zijn alle losliggende spullen opgeborgen.

 

 

13-6

Van Sønderborg naar het eiland Ærø – Aeroskobing

Badhuisjes in alle kleuren

Vaartijd: 4 uur 45 minuten.

Weer: licht bewolkt tot zonnig

We varen om 8 uur uit en hebben de grootste golven als wij het Flensburgerfjord uitvaren. Wind en golven komen achterop de Popeye en geven daar nauwelijks overlast. We hebben op dit deel wel de stabilisatoren aan.

De laatste anderhalf uur trekt de wind naar vijf beaufort maar wij varen dan onder de wal van het eiland Aeroskobing op rustig water.

Om 12.45 zijn wij in de haven na een veilige overtocht.

Aeroskobing ligt in de prachtige natuur. Vanaf de jachthaven zie je de hotspot van deze plaats al liggen. Mooie, schattig gekleurde badhuisjes op een rij aan de horizon, het Vesterstrand. Van oudsher is men gewend om in zee te baden. Je zult dan ook regelmatig badhuizen in zee of zoals hier een steiger met zwemtrap de zee in vinden.

De wandeling daar naartoe zullen we regelmatig maken. Vanaf de haven via een natuurgebied waar schapen lopen (honden aan de lijn) naar het strand. Olijfje vindt het natuurlijk prachtig hier!

Bij de ingang van de jachthaven is ook de haven van de ferry naar Flensburg. We liggen aan de buitenzijde van de haven en hebben mooi zicht op zee. Tegenover de haven is een prima supermarkt (Netto) die iedere dag geopend is. Het historische centrum is ook vlakbij. Opvallend hier zijn de typisch Deense huizen, de Bregninge kerk met schepen aan de balken en een bijzondere begraafplaats.

De hondvriendelijkheid is ook hier prima! Het begint al met de in het rood geklede havenmeester die per rode fiets al bellend zich aankondigt om het liggeld te komen halen. Hij sluit direct vriendschap met Olijfje. Hij is ook bedacht op honden aan boord en heeft lekkere hapjes is zijn zak.

Rondom de haven en in het centrum vind je op diverse plekken poepzakjes houders en wegwerpbakken.

De voorspelde wind is er en we zullen hier een paar dagen blijven.

 

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *