Svendborg en Troense

Blog 5.

Naar Svendborg

Het is een mooie tocht naar Svendborg , het weer is prachtig. De ferry van Aeroskobing vaart dezelfde route. Voor Svendborg is een vrij smalle vaargeul (betont) , een trechter waarin alle vaart naar Svendborg  doorheen moet, zo ook de ferry. Onder de de brug door is het even spannend, we hebben de ferry vlak achter ons. De schipper houdt in totdat we onder de brug door zijn en hem de ruimte kunnen geven.

De jachthaven ligt naast de visserijhaven zoals vaak het geval is in Denemarken en aan een klein industrieterrein. Ook de ferry heeft een plek in dit gebied. Deze jachthaven is erg geliefd en zomers is het er erg druk.  Er komen vooral zeilers en speedboten op af. Zojuist is er een groep Engelse zeilers gearriveerd. Je ziet hier regelmatig de Duitse, Deense en Zweedse en een enkele keer de Nederlandse vlag. Motorboten zien we  steeds minder vaak.

Bij het invaren heb je  mooi zicht op het havengebouw en de haven en de iets hoger liggende stad.

De haven heeft  brede houten steigers en boxen. Bij het havenkantoor staat een gewild viswinkeltje met terrasje. Ik herken het van de vorige keer en haal daar onze lunch, een schotel met diverse verse vis en schaaldieren, krabsalade en kreeft en een eitje met kaviaar. Heerlijk! Ze verkopen ook diverse soorten gebakken vis met frites en salade.

Het  centrum is op loopafstand en een supermarkt rechts om de hoek.

Olijfje moet hier voornamelijk aangelijnd blijven en er is weinig groen. Maar we hebben in het verleden met Dickie een wandelroute gevonden. Deze loop je vanaf de havenuitgang rechtsaf , voorbij het parkeerveld de wijk omhoog in. Je komt dan op een zandpad waar ook fietsers rijden maar het is er rustig. Na minder dan 1 km steek je de weg over en loop je langs de oever weer richting de haven.

Zwemmen is er niet bij deze keer want het is hier vergeven van de kwallen.

We blijven 3 nachten en steken dan over naar Troense.

Troense

 

Het is slechts een klein half uurtje varen naar Troense, een plaatsje op het eiland Tåsinge dat bij de gemeente Svendborg hoort.

We boffen dat er een plaatsje vrij is want de haven is niet zo groot.

Troense is een oase met haar lieflijk gelegen haven. De zon maakt het hier nog mooier. Bij slecht weer kan het hier echter wel tekeer gaan.

Troense heeft prachtige karakteristieke huizen, waaronder vakwerkhuizen en een mooie natuur. Het plaatsje is bekend om het Kasteel met theehuis en bijgebouwen genaamd Valdemars Slot.  Het eiland heeft zijn bestaan te danken aan het Slot.

Er is een mooie wandeling uitgezet vanuit de haven, over landweggetjes, langs mooie boerderijen en huizen, korenvelden en de zee met als bestemming Valdemars Slot. Er is een brasserie met een leuk buitenterras. Helaas zijn het Slot en de Brasserie tijdelijk voor publiek gesloten

Je komt onderweg verschillende “loppers” tegen. Dit zijn privé vlooien/antiek/folklore/marktjes. Ook vind je overal langs de weg kleine stalletjes met fruit , groente , aardappelen en eieren, nog met een blikje waar je het geld in moet gooien!

Onderweg mag Olijfje af en toe los, hoewel er wel vaak borden staan met” hunde i snor” (honden aangelijnd) … waarschijnlijk omdat hier veel klein wild leeft en de wandeling gedeeltelijk over privé terrein loopt.

We kwamen om 11.00 uur aan en maakte de prachtige wandeling. Morgen weer verder..

Van de Schipper:

In Denemarken is het varen duidelijk anders dan in Nederland. Wij zijn gewend aan kanalen en rivieren met sluizen en bruggen. Hier is alles open water, sluizen kom je niet tegen, af en toe een brug waar je vaak gewoon onderdoor kunt, ook met een zeilboot. We varen voor ons gevoel binnendoor en tussen de eilanden maar het blijft groot water, soms zelfs groter dan het IJsselmeer.

Waar je op moet letten is dat er veel ondieptes zijn door grint en rotsformaties, echter daar waar het ondiep wordt is er een goed betonde vaarweg aanwezig. Voor mij is het soms moeilijk te zien waar ik moet varen echter de Ray-marine plotter biedt uitkomst. Door in- en uit te zoomen geeft het inzicht in de vaarroute.

Wat ook hulp biedt zijn de AIS gegevens.  Ik zie op afstand hoe anderen varen tussen de betonning en het dat is een goed voorbeeld hoe ik zelf door deze riffen en onderwaterrotsen door moet varen. Eigenlijk is het heel simpel; daar waar betonning ligt moet je varen en waar niets ligt kun je gewoon vrij varen. Waar je in Nederland vaak op zandbank terecht kunt komen, zijn het hier keiharde scherpe rotsen en daar wil je zeker niet op terecht komen.

Ik let altijd goed op lokale schippers die kennen immers het vaarwater. In Denemarken zie je niemand een bocht afsnijden of buiten de betonning varen.

Voor mij is het goed te varen hier en ook wel leuk om op groot water tussen de betonning te blijven.

De wind is in Denemarken ook boeiend, het waait hier altijd wel en het weerbericht en Windfinder zijn een enorme hulp om te bepalen of en wanneer wij varen, ik probeer de invloed van de wind op ons schip in te schatten zodat we weten wat wij onderweg kunnen verwachten. Het klopt tot nu prima wij zijn nog niet verast.

Op het eiland Troense was het ’s nachts windkracht 5  tot 8 bf . Vanaf het land , dus geen probleem zou je denken.  Maar Popeye trok hevig aan de landvasten, ik heb zelfs extra touwen aangebracht.

Troense ligt in een binnenbocht, dus laag water.  Op de kaart kijkend zag ik dat het water in de hoek Svendborg en Troense opgestuwd werd en het water daardoor een meter hoger stond. Doordat wij aan een vaste steiger lagen moeste we de landvasten weer aanpassen.

We hebben die nacht prima geslapen. In de ochtend ging de wind liggen, en wij zijn weer een ervaring rijker.

 

Wandeling route
 

1 reactie

 1. Mireille zei:

  Mooi verslag weer! Wat spannend in de trechter met grote schepen vlakbij. Wat fijn dat de vaargeulen zo goed zijn aangegeven
  En natuurlijk dat er voor Olijfje altijd wel een mooie wandelroute is.

   
  23 juni 2022
  Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *